piątek, 23 grudnia 2016

Śledzie a'la Józek z granatem i suszonymi śliwkami


Józkowe śledzie są elegancką ozdobą stołu wigilijnego, a przygotowanie ich wcale nie jest takie skomplikowane jakby się na pierwszy rzut oka wydawało. Jest to połączenie tradycyjnych śledzi solonych z kilkoma aromatycznymi przyprawami i owocami granatu oraz suszonymi śliwkami. Towarzystwo zaskakujące, ale w efekcie robi pozytywne wrażenie i po prostu doskonale smakuje. To nasza propozycja na te święta.


Składniki:

4 filety śledziowe
5 suszonych śliwek
1 granat
½ łyżeczki kolendry całej
½ łyżeczki kminku całego
½ łyżeczki curry
¼ łyżeczki chili pieprz Cayenne
2 łyżki oleju rzepakowego 
2 łyżki oleju lnianego 


Do moździerza wsypać kolendrę i kminek, rozetrzeć. W garnku podgrzać olej rzepakowy. Dosypać do oleju curry. Zdjąć garnek z olejem z curry z ognia, jak nieco przestygnie dodać olej lniany oraz chili pieprz cayenne. Dodać zioła z moździerza. 
Śledzie moczyć przez minimum 2 godziny w zimnej wodzie, pokroić w małe kawałki. Granat przekroić na pół, wsypać ziarenka do śledzia (część zostawić do dekoracji). Wlać oleje z przyprawami do śledzi, wymieszać, odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, dodać drobno pokrojone śliwki i posiekaną natkę pietruszki, delikatnie wymieszać. Ozdobić ziarenkami granatu.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz