Sałatka z białej rzodkwi
W średniowieczu rzodkiew była ceniona jako tani, ale skuteczny lek. W medycynie ludowej używano jej do nacierania przy bólach reumatycznych i zapaleniach korzonków nerwowych a także do leczenia wrzodów i ran. Sok z rzodkwi stosowano przy kaszlu i przeziębieniach. Stosowano ją w chorobach żołądka, wątroby, nerek i jelita. Miała też zwiększać apetyt i wzmacniać włosy. Uważano też , że skutecznie zapobiega zakażeniom pasożytami, a u kobiet karmiących wzmagają laktację.*
Przypominamy wam to zapomniane warzywo i zachęcamy do przyrządzania sałatek i surówek.
1 biała rzodkiew
kilka liści sałaty masłowej
½ puszki kukurydzy
1 pomidor
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sezamu
Cukier
Rzodkiew pokroić w ćwierćplasterki, pomidora w kostkę. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki. Dodać kukurydzę. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać odrobinę soku z cytryny i cukru. Wymieszać i polać surówkę. Posypać uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.
*http://ekaloria.pl/rzodkiew-jedrna-staruszka-o-gladkiej-skorze/
Komentarze
Prześlij komentarz