środa, 21 grudnia 2016

Krem z buraków z wędzoną śliwką



Nasz krem z buraków z dodatkiem suszonych, wędzonych śliwek to doskonała propozycja dla tych którym znudził się tradycyjny wigilijny czerwony barszcz. Piękny kolor, ciekawy smak, a przy tym samo zdrowie, cóż więcej nam potrzeba? 😊 Przepis pochodzi z najnowszej książki Lidla "Kuchnia polska".



Składniki:

4 buraki czerwone
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 cebula
ok. 1½ l wody
4 suszone wędzone śliwki
3 goździki
1 cytryna
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki masła
sól
pieprz
cukier 
150 g wędzonego twarogu


Umyte buraki owinąć folią aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 165 stopni na 1,5 - godziny i piec do miękkości. Buraki zostawić do ostygnięcia, następnie obrać je ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone w kostkę ziemniaki przysmażyć na maśle z posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić je solą, pieprzem i cukrem. Wszystko zalać wodą i gotować ok. 15 minut. Do wody dodać suszone śliwki oraz goździki i gotować przez ok. 20 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać buraki, skórkę otartą z cytryny i ocet. Doprawić smaku. Gotować wszystko kilka minut, po czym zmiksować całość na jednolitą masę. Zupę nalewać do talerzy, a wierzch posypać pokruszonym wędzonym twarogiem.










2 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam kremu z buraków, a widzę już taki 3 przepis. Muszę w końcu się na niego skusić!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń