środa, 7 grudnia 2016

Buraczkowe naleśniki z kaszą gryczaną


Czerwone naleśniki?? Proszę bardzo i to nie dzięki sztucznym barwnikom tylko najstarszemu barwnikowi na świecie - buraczkowi ćwikłowemu, a właściwie zakwasowi z tegoż buraczka. Takie czasem mamy fanaberie, a co ;) A co do środka? A to co mamy w lodówce i lubimy. My akurat włożyliśmy bardzo zdrową kaszę gryczaną, twaróg, cebulę i pieczarki czyli kwartet doskonały. 

Składniki:

Ciasto:
70 ml mleka
130 ml wody gazowanej
50 ml oliwy
60 ml zakwasu buraczanego
ok 120 g mąki
1 jajko
sól

Farsz:
1 niepełna szklanka kaszy gryczanej (suchej)
150 pieczarek
1 cebula
200 g twarogu 
3-4 łyżki śmietany
sól
pieprz


Ze składników zrobić ciasto. Odstawić na 15 minut. Usmażyć naleśniki.
Kasze gryczaną ugotować. Wystudzić. W tym czasie podsmażyć na oliwie pokrojona w kostkę cebulkę dodać do niej pokrojone pieczarki i smażyć aż do odparowania płynu. Dodać do kaszy. Ser pokruszyć i dodać do kaszy. Posolić wszystko, dodać pieprz i dokładnie wymieszać dodając śmietanę. Farsz nakładać na naleśniki i zwijać jak krokiety.
Gotowe naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać je pod przykryciem 30 min w średnio nagrzanym piekarniku. Naleśniki można podawać z sosem jogurtowym. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz