Kruche babeczki z budyniem Agi i Doroty
Aga i Dorota to fajne i zdolne manualnie dziewczyny, a przy tym nie boją się pracy co widać po ich babeczkach. Pracochłonne ale warto bo smakują wyśmienicie. Dziewczyny proponują je podać z kroplą czekolady i żurawiną, od samego patrzenia ślinka cieknie. Zatem do dzieła.
Składniki:
Babeczki:
300 g mąki krupczatki
190 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
szczypta soli
4 żółtka
Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu śmietankowego
400 ml mleka
4 łyżki cukru
4 łyżki masła lub margaryny
1 żółtko
Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier puder, pokrojone w kostkę zimne masło oraz 4 żółtka. Składniki pokroić nożem i dość szybko zagnieć tak, aby ciasto stało się jednolite. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie ugotować budyń. Zagotować z cukrem mleko, proszek budyniowy rozrobić zgodnie z wskazówkami na opakowaniu, dodać do niego żółtko i dokładnie wymieszać. Budyń ugotować, odstawić do lekkiego ostudzenia, dodać masło i wymieszać masę. Foremki do babeczek nasmarować tłuszczem. Ciasto wyjąć z lodówki i podziel na dwie porcje. Większą wylepić foremki następnie na środek nałożyć porcję budyniu. I przykryć rozwałkowanym ciastem. Piec babeczki około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posypać babeczki cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz