sobota, 17 grudnia 2016

Ciasteczka miodowo-korzenne


Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... U nas już tylko dotknąć, bo aromat goździków, cynamonu i wanilii czuć od samego progu. Zachęcamy Was do wypieków takich drobnych ciasteczek, które być może doczekają do świąt ☺. 


Składniki:

250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
2 łyżki miodu (płynnego)
125 g masła/margaryny
1 jajko
1 łyżka przypraw korzennych


Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) na grubość około 4 mm. Z placka wykrawać dowolne kształty, które należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w 180-190 stopniach. Ciasteczka powinny być odrobinę zarumienione. Ciastka ostudzić na kratce i przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika. Nadają się do przechowywania - do 2 tygodni.










2 komentarze:

  1. Według mnie, ciasteczka z miodem zamiast z cukru są o wiele lepsze. Mają zupełnie inny smak i teksturę, jednak jak dla mnie - lepszą. I na pewno są zdrowsze!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/12/17/ryz-basmati-z-wolowina-cukinia-i-orzechami-nerkowca/

    OdpowiedzUsuń
  2. Też jesteśmy tego zdania, jednak na zajęciach mamy ograniczone finanse i nie zawsze możemy używać drogich składników, a miód w tym roku jest wyjątkowo drogi.

    OdpowiedzUsuń