wtorek, 6 grudnia 2016

Pierniki dojrzewające według staropolskiego przepisu



To wersja pierników dla cierpliwych, do których my raczej nie należymy, ale daliśmy radę. Ciasto dojrzewało około 4 tygodnie (ale nas nosiło przez ten czas) i jak już dojrzało to robota dosłownie paliła nam się w rękach. Ale warto było czekać bo ten smak i zapach to prawdziwe święta.  




Składniki:

0,5 kg miodu
35 dag cukru
20 dag smalcu
1 kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki sody
125 ml mleka
przyprawa do piernika 


Smalec, miód, cukier i przyprawę do piernika podgrzewać w rondlu do rozpuszczenia się składników. Zostawić do wystudzenia. Następnie dodać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto dodając jajka i sodę rozpuszczoną w mleku. Gotowe ciasto owinąć w ściereczkę i odstawić na 4-5 tygodni w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać pierniczki. Piec ok 10 -15 min w 180 st C. Dekorować wg uznania.













2 komentarze: