Kokosowe muffinki Julity i Justynki
Kokos to orzech, którego właściwości zdrowotne są doceniane nie tylko przez jego amatorów, lecz także przez naukowców. Nic dziwnego - miąższ kokosa, jest bogaty w błonnik, potas, magnez i fosfor, a także w kwas foliowy. Jednak największą wartość zdrowotną przypisuje się zawartym w miąższu kokosa nasyconym kwasom tłuszczowym. Nie są to jednak te same nasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w większości produktów pochodzenia zwierzęcego, przyczyniające się do podwyższenia poziomu cholesterolu i rozwoju miażdżycy. Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie są metabolizowane w zupełnie inny sposób. Nie są odkładane jako materiał zapasowy, lecz stanowią szybko dostępne źródło energii.*
Patrząc z naukowej strony zamiast łykać suplementy piecz i jedź kokosowe muffinki.
50 g mąki pszennej
50 g cukru
50 ml mleka
50 ml oleju
50 g wiórków kokosowych
25 g czekolady (mlecznej i deserowej pół na pół)
1 jajko
1 łyżka kakao
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do dekoracji:
20 g czekolady deserowej
1-2 łyżki wiórków kokosowych
Mleko, cukier, cukier wanilinowy i przesiane kakao podgrzać na małym palniku, mieszając do rozpuszczenia się cukru i połączenia się składników, zdjąć z palnika. Do gorącej mieszanki dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Do zimnej mieszanki dodać olej i jajko, składniki krótko wymieszać widelcem. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitego ciasta. Następnie wsypać wiórki kokosowe, ponownie krótko wymieszać.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Gotowe muffiny wyjąć z piekarnika, po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, studzić na kratce.
Czekoladę przełożyć do miseczki, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia się. Babeczkę smarować z wierzchu czekoladą przy pomocy pędzelka, posypywać wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz