poniedziałek, 26 grudnia 2016

Lekka sałatka śledziowa


Śledzie to w Polsce niemalże potrawa narodowa, z czego bardzo się cieszymy, bo lubimy przyrządzać te ryby i je po prostu jeść. Za pomocą kilku dodatkowych składników nasze słone filety śledziowe przechodzą istną metamorfozę i stają się lekką sałatką śledziową, idealną na wigilijny stół.


Składniki:

4 płaty śledzi solonych
1 słodko-kwaśne jabłko
1 cebula 
1 pęczek koperku
1 łyżka stołowa suszonej żurawiny
1 łyżka stołowa suszonych rodzynek
1 łyżka stołowa majonezu
1 łyżka stołowa musztardy 
1 łyżeczka musztardy francuskiej
sok z połowy cytryny
pieprz
sól 

Śledzie moczyć przez całą noc w zimnej wodzie.  Następnie odsączyć obficie skropić octem i pozostawić na godzinę. Osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić kostkę. Koperek drobno posiekać.
Jabłko umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić kostkę. Żurawinę i rodzynki zalać ciepłą wodą, żeby chwilę napęczniały, bo czym odcedzić i osuszyć. Do miseczki dodać kolejno: pokrojone jabłko, cebulę, owoce żurawiny, rodzynki, doprawić musztardą francuską i delikatesową, majonezem. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekany koperek i pokrojonego śledzia. Jeszcze raz delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz