poniedziałek, 12 grudnia 2016

Zapiekanka kuskusowa


Kasza kuskus to jeszcze kasza raczkująca w polskiej kuchni. Chcemy Was dzisiaj do niej zachęcić i prezentujemy zapiekankę z ta właśnie kaszą i kilkoma innymi dodatkami, które czynią ją smaczną, kolorową, a przede wszystkim pożywną.
 
Składniki:


kubek kaszy kuskus
1 mały brokuł 
200 g pieczarek
3 ząbki czosnku
sos sojowy
olej rzepakowy 
pieprz 

Kaszę zalać wrzątkiem (przykrywając wodą ok. 1 cm nad powierzchnią kaszy). Odstawić aż napęcznieje, wymieszać z dużą ilością sosu sojowego i pieprzu.
Brokuł podzielić na małe różyczki. Pieczarki pokroić w półplastry. Naczynie żaroodporne skropić olejem. Na dół naczynia wyłożyć pieczarki z posiekanym czosnkiem, następna warstwa to kuskus, kolejna brokuły. Ponownie wyłożyć kuskus, a na wierzch pieczarki z czosnkiem, skropione olejem. Wstawi do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz