Chłodnik jabłkowo-kokosowy


Dziś proponujemy taką nowoczesną i bardziej modną jeśli chodzi o składniki wersję "jabłczanki". Przepis na tę tradycyjną jaką robiła babcia znajdziecie tutaj. Nasz chłodnik ma cudownie kremową konsystencję i aromat, który podczas przygotowania rozchodził się po całej kuchni. Warto spróbować, zachęcamy zwłaszcza tych którzy lubią poznawać nowe smaki i lubią zupy na słodko. 



Składniki:

500 g jabłek
200 g jogurtu naturalnego
200 ml mleczka kokosowego
2 łyżki cukru pudru
sok z cytryny
½ łyżeczki cynamonu
kilka goździków


Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do garnka dodać goździki, cynamon i 4 łyżki wody. Przykryć i podgrzewać aż jabłka puszczą sok, następnie dusić do miękkości jabłek. Pod koniec wyjąć goździki i dodać mleczko kokosowe, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. 
Do miski wlać jogurt, dodać ostygnięte jabłka i wszystko dokładnie zblendować. Doprawić cukrem i sokiem z cytryny, ponownie wymieszać. Schłodzić. 










Komentarze

Popularne posty