Cukinia faszerowana kaszą kuskus
Składniki:
2 cukinie
1 cebula
1/2 papryki
150 g kaszy kuskus
6-7 suszonych pomidorów
kilka listków bazylii
100 g mozarelli
100 g sera żółtego
sól
pieprz
1 kostka rosołowa
Cukinie pokroić wzdłuż na dwie połówki, wykroić, które pokroić w drobną kostkę. Delikatnie posolić cukinie.
Kuskus zalać wrzątkiem rozmieszanym z kostką rosołową, poczekać ok. 5 minut. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę i zeszklić razem na odrobinie oleju, pod koniec dodać pokrojone środki z cukinii. Gdy kuskus będzie gotowy, dodać do niego warzywa z patelni oraz pokrojone w kosteczkę suszone pomidory oraz drobno pokrojoną mozzarellę i bazylię. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Napełnić farszem cukinię i posypać startym żółtym serem. Tak przygotowane cukinie wstawić do rozgrzanego do 180-190 stopni piekarnika i piec ok. 20-30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz