Ciasto kocie łby



Ciasto z serii bez pieczenia, pokochają go miłośnicy czekolady i pianek marshmallow. Przy wykonaniu trzeba działać szybko, ale za to dzięki temu na efekt nie trzeba długo czekać. Ciasto jest słodkie i czekoladowe, ale dzięki dodatkowi żurawiny ta słodycz jest nieco przełamana. Polecamy.


Składniki:

140 g masła
100 g czekolady gorzkiej
200 g czekolady mlecznej
100 g herbatników 
160 g pianek marshmallow 
30 g suszonej żurawiny
20 g płatków migdałowych


Herbatniki pokruszyć niezbyt starannie. Powinny zachować się dość duże kawałki ciastek.
W kąpieli wodnej  rozpuścić masło oraz połamaną czekoladę. Podgrzewać do momentu aż masa stanie się gładka i jednolita. Zdjąć z garnka. Dodać herbatniki, pianki, płatki migdałowe oraz żurawinę do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać łyżką.
Dno foremki (24x24) wyłożyć folią spożywczą. Masę czekoladową przełożyć na blaszkę i dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni. Wyrównać, lekko dociskając, by pozbyć się ewentualnych pustych przestrzeni. Wstawić do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na noc. Zastygnięte ciasto wyjąć z foremki i ostrym nożem pokroić na mniejsze kawałki.











Komentarze

Popularne posty