Kotlety z kaszy jęczmiennej
Te kotleciki to doskonały sposób jak przemycić nieco wątróbki do swojej diety i diety najbliższych. Wątróbka jest w smaku w zasadzie niewyczuwalna i w połączeniu z kaszą jęczmienną tworzy ciekawy smak. Do tego ulubiona surówka, u nas z kiszonej kapusty, i obiad gotowy.
Składniki:
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1 jajko
200 g wątróbki drobiowej
1 cebula
majeranek
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Kaszę wsypać do garnka, zalać 3 szklankami zimnej wody. Od momentu gdy zawrze, gotować około 40 minut pod przykryciem. Wątróbkę oczyścić, opłukać, osuszyć. Usmażyć na gorącym oleju. Zdjąć z patelni. Na pozostałym oleju podsmażyć cebulę.
Wątróbkę, cebulę i kaszę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do masy wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Z masy formować małe kotleciki. Panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z surówkami.
Komentarze
Prześlij komentarz