Muffinki ze śliwkami i cynamonem
Śliwki, śliweczki, śliwunie oczywiście najsmaczniejsze na surowo. Jednak gdy mamy ich nadmiar trzeba je trochę przetworzyć. Oczywiście powidła ale i nasze ulubione muffinki czy inne ciasta. Dzisiejsze muffinki z niewielkim dodatkiem cynamonu cudownie pachną i smakują. Do dzieła.
Składniki:
400 g śliwek węgierek
2 ½ szklanki mąki
125 g masła
2 całe jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 -5 łyżek cukru
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru do dekoracji
Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w paseczki. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem i cynamonem. Dodać śliwki. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić, a następnie dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Składniki mokre wymieszać z suchymi i dosyć dokładnie wymieszać. Formę na muf finki wyłożyć papierkowymi papilotkami, ciasto nałożyć do poszczególnych otworów. Piec przez około 20 - 25 min, w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz