Muffinki ze śliwkami i cynamonem



Śliwki, śliweczki, śliwunie oczywiście najsmaczniejsze na surowo. Jednak gdy mamy ich nadmiar trzeba je trochę przetworzyć. Oczywiście powidła ale i nasze ulubione muffinki czy inne ciasta. Dzisiejsze muffinki z niewielkim dodatkiem cynamonu cudownie pachną i smakują. Do dzieła. 

Składniki:


400 g śliwek węgierek 
2 ½ szklanki mąki 
125 g masła 
2 całe jajka 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
4 -5 łyżek cukru 
1 szklanka mleka 
1 łyżeczka cynamonu 
szczypta soli 
1 łyżka cukru pudru do dekoracji 


Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w paseczki. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem i cynamonem. Dodać śliwki. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić, a następnie dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Składniki mokre wymieszać z suchymi i dosyć dokładnie wymieszać. Formę na muf finki wyłożyć papierkowymi papilotkami, ciasto nałożyć do poszczególnych otworów. Piec przez około 20 - 25 min, w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 













Komentarze

Popularne posty