Muffiny owsiane
Owsiane muffiny mimo że, co widać na zdjęciu u nas robione wakacyjną porą, można piec i jeść przez cały rok. Dostarczają błonnika i innych cennych składników, a przy tym są pyszne. Lekko wilgotne, doskonale sprawdzają się jako przekąska, jak u nas, na plaży, ale również po jesiennych czy zimowych spacerach.
Składniki:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
½ łyżeczki cynamonu
50 g rodzynek
2 jajka
1 szklanka maślanki
1/3 szklanki oleju
2 jabłka
Do jednej miski przesiać mąkę, wsypać proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier, cukier wanilinowy, cynamon i rodzynki, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, rozmącić widelcem lub trzepaczką. Wlać maślankę oraz olej, wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać łyżką niezbyt długo - tak, by składniki tylko się połączyły. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Dodać do ciasta, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wypełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec 20-25 minut w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz