Proste kotlety ziemniaczane

Zostały wam ziemniaki z wczorajszego obiadu, lub zostało z dzisiejszego? Cóż z nimi zrobić? Otóż nasze proste kotlety ziemniaczane z dodatkiem koperku i natki pietruszki. Do tego ulubiona surówka i pyszna kolacja gotowa.


Składniki: 

2 duże ziemniaki 
1 cebula 
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku 
1 jajko 
6 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów 
olej 
sól
pieprz 

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść na puree, odstawić do wystygnięcia. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż się zarumienią, odstawić do wystygnięcia, następnie dodać do ziemniaków. Dodać natkę pietruszki i koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wbić jajko, wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 min. Po tym czasie uformować 4 kotlety (jeśli masa źle się lepi dodać więcej bułki tartej), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, po ok. 3 minuty z każdej strony (powinny się zarumienić).












Komentarze

Popularne posty