Jabłkowy torcik


Jak ciasto z jabłkami to od razu kojarzy nam się szarlotka lub inny jabłecznik podawany na ciepło, ewentualnie z gałką lodów. Otóż dziś jabłka będą ale szarlotki już nie. Będzie torcik jabłkowy na ciemnym spodzie z ciastek typu oreo. Bardzo delikatny w smaku i fajnie się sprawdza w upalne dni kiedy mamy ochotę na coś słodkiego ale piekarnik to nie jest dobry pomysł. 


Składniki:

Spód:
200 g herbatników typu oreo
100 g margaryny

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
100 g cukru
30 g żelatyny

Masa śmietanowa:
400 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru

Margarynę rozpuść w rondelku. Herbatniki pokruszyć tłuczkiem. Trzy łyżki herbatników odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z rozpuszczoną Kasią.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć do niej masę herbatnikową i docisnąć łyżką.
Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić. Gdy napęcznieje 1/4 żelatyny odłożyć, resztę podgrzać, aby się rozpuściła. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i włożyć do rondla. Jabłka gotować pod przykryciem, aż się uprażą. Następnie zdjąć je z ognia, dodać cukier i żelatynę. Wymieszać składniki i wystudzić. Masę jabłkową wyłożyć na herbatnikowy spód w tortownicy i odstawić do lodówki.
Pozostałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać z żelatyną. Gotową masę śmietanową wyłożyć na jabłka w tortownicy i ponownie odstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować pozostałymi herbatnikami.









Komentarze

Popularne posty