Pulpeciki


Pulpety to taki rodzaj dania, które smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Można je podawać z rożnymi sosami i rożnymi dodatkami skrobiowymi nie tylko z ziemniakami. W zależności od tego czym dysponuje nasza lodówka za każdym razem możemy mieć nowy smak i nowe danie. Lubimy taki misz-masz.


Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego 
przyprawa do mięsa mielonego 
bułka do namoczenia 
1 jajko 
sól
pieprz 
300 g pieczarek 
2 szkl. wody 
1 kostka rosołowa ( drobiowa lub bulion grzybowy ) 
2 czubate łyżki mąki 
sól pieprz   

Mięso posypać przyprawą, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać też namoczoną w letniej wodzie bułkę i wbić jajko. Całość dokładnie wyrobić. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową, sól, pieprz i łyżeczkę przeprawy kucharek . Gdy woda się zagotuję, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze przez 15 min. po upływie tego czasu dodać mąkę rozdrobnioną z zimną z zimną wodą (aby uniknąć grudek wody i energicznie wstrząsnąć). Całość zagotować na większym ogniu, a potem ponownie przykręcać gaz. Z mięsa mielonego formować niewielkie pulpeciki i wrzucać do gotujących się pieczarek. Pulpety dusić w sosie przez 30 min. Po wyłączeniu gazu dodać łyżkę śmietany.






Komentarze

Popularne posty