Brzoskwinie w syropie


Brzoskwinie w tym roku obrodziły i jest ich bardzo dużo. Aby można było z nich skorzystać również zimą, postanowiliśmy zamknąć te słoneczne owoce w słoiku. Wiemy są w sklepie, ale swoje przetwory są na pewno zdrowsze i owoce nie pachną metalem. W długie zimowe wieczory będziemy mieć namiastkę ciepłego lata. 


Składniki:


1 kg twardych i dojrzałych brzoskwiń
1 litr wody
0,4 kg cukru
50 ml soku z cytryny 
1 laska wanilii
kilka goździków opcjonalnie 




Słoiki wyparzyć. Brzoskwinie umyć, obrać. Najłatwiej to zrobić nacinając skórkę owocu na krzyż u dołu i u góry, a następnie zanurzyć owoce we wrzątku na kilkanaście sekund. Skórka powinna odejść bardzo łatwo, przeciąć na pół i wypestkować, połówki ułożyć w słoikach.
Do garnka wlać wodę, dodać cukier i laskę wanilii, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, usunąć laskę wanilii. Do syropu dodać sok z cytryny, zamieszać. Gorącym syropem zalać brzoskwinie w słoikach. Syrop powinien przykrywać owoce. Brzegi słoików należy wytrzeć do sucha i słoiki zakręcić. 
Pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczką. Słoiki zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości i gotować przez około 10-15 minut.
Zdjąć z ognia, wyjąć słoiki i ostudzić. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.














Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty