Tort Manastyrsko Izba
W tortach to my się jeszcze nie specjalizujemy... jeszcze. Ale się staramy, doskonalimy. Dzisiaj tort inny, nie standardowy, nie biszkoptowy, ale z cista kruchego, nadziewanego owocami świeżymi. Całość przełożona, a w zasadzie zbudowana z kremu śmietanowego, posypana kakao imitującym pokrycie dachowe. nas ten tort urzekł, a Wy co sądzicie??
Składniki:
Ciasto:
400g mąki (plus mąka do podsypywania)
180g masła
180g śmietany
1 jajko
50g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
2 słoiki po 700ml wiśni w kompocie (bez pestek)
Krem:
700ml śmietany 18%
3-4 łyżki cukru
ziarenka z laski wanilii
do dekoracji: 50g kakao
Masło posiekać z mąką,
proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać ekstrakt, jajko i śmietanę, zagnieść
miękkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na
godzinę. Wiśnie osączyć z kompotu. Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozwałkować
cienko na prostokąt o wymiarach 10x30cm, podsypując mąką. Wzdłuż długiego
brzegu ułożyć wiśnie jedna przy drugiej, zwinąć ciasto w ciasną roladę, końce
skleić. Roladki układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić od
nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut w temp. 180stC. na złoty kolor.
Upieczone ruloniki ostudzić. Krem: śmietanę odcedzić na wyłożonym gazą sicie
(ja zostawiłam na noc), a następnie ubić z cukrem i ziarenkami wanilii. Podczas
ubijania śmietana powinna zwiększyć swoją objętość. Na długiej tacy lub paterze
ułożyć 4 roladki, posmarować obficie kremem. Dalej na wierzchu układać kolejno
3, 2 i 1 roladkę, każdą warstwę smarując kremem. Po wierzchu posypać startą
czekoladą. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, żeby
ciasto zmiękło.
Komentarze
Prześlij komentarz