Tartaletka z jabłkiem



Nasze tartaletki, zresztą jak wszystkie to takie jakby dzieci dużej tarty. Wygodniejsze w serwowaniu i oczywiście w konsumpcji również. Doskonale sprawdzają się na przyjęciach na świeżym powietrzu czy kinder party. Owoce oczywiście można komponować według własnego uznania. My postawiliśmy na tradycję- jabłka i cynamon. 


Składniki:


2 ciasta francuskie
5 jabłek
1 jajo
łyżka masła
cynamon do smaku
cukier do smaku


Umyte i obrane jabłka podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, po czym pokroić w plastry. Foremki do tartaletek dokładnie posmarować masłem i wyłożyć ciastem. Mrozić 10 minut w zamrażarce. Rozkłócić jajko, posmarować ciasto jajem, ułożyć jabłka, posypać mieszaniną cukru z cynamonem i piec w 220°C przez około 20 minut. Po upieczeniu, gdy tartaletki lekko przestygną, wyjąć ciastka z foremek i w zależności od upodobania, posypać cukrem pudrem lub ozdobić kuleczka lodów.










Komentarze

Popularne posty