Bułki pszenno-kukurydziane
Dom czytaj kuchnia pachnąca świeżymi bułeczkami kojarzy się większości z dzieciństwem oraz ciepłym i serdecznym domem babci. Chcieliśmy wam przybliżyć te chwile piekąc nasze bułeczki. Spróbujcie sami a zobaczycie, że jedząc je i popijając ciepłym mlekiem wrócicie myślami do beztroskich lat dzieciństwa.
Składniki:
350 g mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
3 dag świeżych drożdży
10 dag masła
200 ml ciepłego mleka
1 czubata łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
na wierzch:
2 łyżki sezamu
1 łyżka masła
mąka do podsypywania
Drożdże przełożyć do miseczki, dodać cukier. Dokładnie rozgnieść za pomocą widelca. Wlać 5 łyżek ciepłego mleka, wymieszać, odstawić na kilka minut, aż podwoją swoją objętość.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko i wymieszać. Wystudzić do temperatury nie większej niż 30 stopni.
Do mleka z masłem dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać. Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać sól i wymieszać. Zrobić w środku zagłębienie, wlać mleko z masłem i drożdżami. Wymieszać łyżką, aż wszystkie składniki się połączą (około pół minuty). Ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję, ale nie powinno być płynne - jeśli takie będzie, dosypać trochę mąki pszennej.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną obficie mąką i wyrabiać przez dwie minuty. Podziel na dwie części, z każdej uformować wałek o średnicy około 3 cm. Pokrój na 7 części. Każdą część uformować rękoma w kulkę.
Kulki przełożyć na blachę, wyłożoną wcześniej papierem. Na każdej bułce zrobić prostopadłe nacięcia czubkiem ostrego noża.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut - aż bułki podwoją swoją objętość.
Wyrośnięte bułki posmarować roztopionym masłem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 20-25 minut, aż będą rumiane.
Komentarze
Prześlij komentarz