Tort Egipski



Czasami zdarzy nam się popełnić tort, niezbyt często, ale jednak. Jest to połączenie prażonych orzechów, delikatnych kremów i ciekawych blatów. Dekoracja to nasza inwencja twórcza. Gdyby ktoś potrzebował domowego tortu o cierpkawym smaku ten egipski poleca się. Wykonanie nie jest skomplikowane, dla przeciętnego kuchcika jak najbardziej do wykonania.


Składniki:

Herbatnik – proporcje na 1 spód  potrzebujemy 3
2 białka jaj
2 łyżki cukru
½ łyżki mąki
40 g mielonych orzechów laskowych i/lub migdałów

Masa waniliowa
10 żółtek jaj
10 łyżek cukru
5 ½ łyżki mąki
2 cukry waniliowe
340 ml mleka
170 g masła

Masa orzechowa
2 śmietany śnieżki
200 g + 4 łyżki cukru
500 ml mleka
120 g prażonych orzechów laskowych i/lub migdałów, posiekanych



Białka jaj ubić z cukrem na sztywno. Stopniowo zacząć dodawać orzechy laskowe i mąkę, mieszając je tak, by połączyły się z białkiem, ale nie zmniejszyły puszystości ubitej masy. Całość umieścić w natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm. i Piec przez około 25 minut w temperaturze 170°C. Upiec 3 takie same blaty. 
Na małym ogniu gotować masę powstałą ze zmieszania żółtek jaj, cukru, mąki, cukru waniliowego i mleka. Mieszać ją ciągle do czasu, aż zrobi się bardzo gęsta. Poczekać aż ostygnie. W międzyczasie utrzeć masło. Dodać je do wystudzonego kremu i mieszać do całkowitego połączenia.
Śmietankę Śnieżkę ubić z mlekiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu, łącznie musi powstać 500 ml bitej śmietany. Cukier roztopić  w kąpieli wodnej. Gdy tylko cukier rozpuści się, zdjąć go z ognia i wylej na wyłożoną papierem pergaminowym blachę. Gdy całkowicie ostygnie, oderwij papier i pokrusz cukrowy blok wałkiem do ciasta. Dodaj go do bitej śmietany wraz z posiekanymi orzechami i migdałami.
Składanie: Najpierw ułóż herbatnikowy spód. Na wierzch nałożyć około 1/3 żółtego kremu waniliowego, a na niego warstwę masy orzechowej. Następnie powtórzyć całość jeszcze dwa razy: herbatnik – żółty krem – masa orzechowa. Powinno zostać odrobinę żółtego kremu. Pokryć nim boki tortu. Gotowy tort włóż do lodówki, by masy nieco stężały.









Komentarze

Popularne posty