Czekoladowe placuszki na maślance Mateusza
Mateusz wie co ucieszy zarówno oko jak i podniebienie, a do tego jeszcze jest słodkie i czekoladowe. Serwuje nam i Wam czekoladowe racuszki na maślance z sosem jogurtowym i bananami. Rewelacyjna słodka przekąska dla małych i dużych.
Składniki:
1 szklanka maślanki
2 jajka
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki oleju
szczypta soli
Składniki na polewę:
180 g jogurtu naturalnego
1,5 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
kilka kostek posiekanej czekolady do posypania
1 banan
Maślankę wymieszać z jajkami i olejem. Mąkę wraz z sodą przesiać do miseczki, dodać szczyptę soli, cukier, kakao i wymieszać. Następnie suche składniki wsypywać do mokrych i miksować. Smażyć placuszki na niewielkiej ilości oleju. Zrobić polewę: jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Tak przygotowaną polewą polać placuszki, posypać czekoladą i na wierzch ułożyć pokrojonego w plastry banana.
Komentarze
Prześlij komentarz