Czekoladowe placuszki na maślance Mateusza



Mateusz wie co ucieszy zarówno oko jak i podniebienie, a do tego jeszcze jest słodkie i czekoladowe. Serwuje nam i Wam czekoladowe racuszki na maślance z sosem jogurtowym i bananami. Rewelacyjna słodka przekąska dla małych i dużych. 


Składniki:

1 szklanka maślanki
2 jajka
1 szklanka mąki 
2 łyżki kakao 
4 łyżki cukru 
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
4 łyżki oleju 
szczypta soli 

Składniki na polewę: 
180 g jogurtu naturalnego 
1,5 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: 
kilka kostek posiekanej czekolady do posypania 
1 banan 


Maślankę wymieszać z jajkami i olejem. Mąkę wraz z sodą przesiać do miseczki, dodać szczyptę soli, cukier, kakao i wymieszać. Następnie suche składniki wsypywać do mokrych i miksować. Smażyć placuszki na niewielkiej ilości oleju. Zrobić polewę: jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Tak przygotowaną polewą polać placuszki, posypać czekoladą i na wierzch ułożyć pokrojonego w plastry banana.












Komentarze

Popularne posty