Muffiny z borówkami i cappuccino
Sezon na borówki trwa dlatego warto wykorzystać je zarówno na surowo jak i do wypieków. Bo czymże jest popołudniowa kawa czy herbatka bez ciasteczka. Dzisiejsze mufinki to takie prawie dwa w jednym bo w swoim składzie mają cappuccino. Osobiście polecamy waniliowe bo nadaje przyjemny i delikatny aromat muffinkom.
Składniki:
150 g masła
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
6 łyżek cappuccino
2 jajka
120 g cukru pudru
100 ml mleka
150 g drobnych borówek
Jajka zmiksować z cukrem pudrem i miękkim masłem na puszystą masę. Połączyć z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, cappuccino i solą. Dodać mleko. Całość dokładnie wymieszać. Foremki do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 jej wysokości. Na ciasto ułożyć borówki i delikatnie powciskać. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz