Jabłczanka z polskich jabłek


W ramach akcji "Jedzmy polskie jabłka" zapraszamy do sporządzania potraw z polskich jabłek. Dziś polecamy bardzo prostą "jabłczankę", która sprawdza się podczas upałów, można ją jeść zarówno na ciepło jak i schłodzoną.





Składniki:

8 jabłek
3 łyżki śmietanki
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 szczypta cynamonu
cukier



Jabłka dokładnie umyć, pokroić w cząstki. Zagotować ok. 2 l wody wrzucić jabłka i gotować do miękkości (można rozgotować). Całość przetrzeć przez sito o grubych oczkach tak aby pozostały na nim tylko skórki. Ponownie zagotować dodać szczyptę cynamonu i budyń wymieszany z niewielką ilością wody. Śmietankę zahartować i dodać do gotującej się zupy. Ewentualnie doprawić niewielką ilością cukru. Podawać z makaronem lub młodymi ziemniakami. 








Komentarze

Popularne posty