Jabłczanka z polskich jabłek
W ramach akcji "Jedzmy polskie jabłka" zapraszamy do sporządzania potraw z polskich jabłek. Dziś polecamy bardzo prostą "jabłczankę", która sprawdza się podczas upałów, można ją jeść zarówno na ciepło jak i schłodzoną.
Składniki:
8 jabłek
3
łyżki śmietanki
2
łyżki budyniu śmietankowego
1
szczypta cynamonu
cukier
Jabłka
dokładnie umyć, pokroić w cząstki. Zagotować ok. 2 l wody wrzucić jabłka i gotować
do miękkości (można rozgotować). Całość przetrzeć przez sito o grubych oczkach
tak aby pozostały na nim tylko skórki. Ponownie zagotować dodać szczyptę
cynamonu i budyń wymieszany z niewielką ilością wody. Śmietankę zahartować i
dodać do gotującej się zupy. Ewentualnie doprawić niewielką ilością cukru. Podawać
z makaronem lub młodymi ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz