czwartek, 28 sierpnia 2014

Ciasto z kremem chałwowym

Ciasto godne imprezy pod tytułem: U cioci na imieninach.., zagościło i u nas. A że do cioci nic nie mamy to ciasto z kremem chałwowym okaząło się pyszną przekąską poobiednią. Smakosze chałwy z bakaliami nie zawiodą się.

Składniki:

Biszkopt:
6 jaj
6 łyżek cukru
8 łyżek mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
200 g chałwy o smaku waniliowym
200 g masła
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanych orzechów
25 ml alkoholu

Polewa
100 g gorzkiej czekolady
30 g margaryny

Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Nie przerywając ubijania dodać kolejno żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , następnie dodać po łyżce do masy. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 30 minut. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę i nie przerywając ucierania dodać po łyżce pokruszoną chałwę, a następnie alkohol, rodzynki i orzechy.
Zimny biszkopt, przekroić na dwie części przełożyć kremem.

Czekoladę połamać na kawałki i razem z margaryną włożyć do rondelka. Stopić na małym ogniu często mieszając, letnią polewą polać ciasto. Całość odstawić w chłodne miejsce. 















2 komentarze:

  1. Mmm, chałwowe... Zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszymy się i zapraszamy do pieczenia

    OdpowiedzUsuń