czwartek, 21 sierpnia 2014

Szybkie ciasto ze śliwkami


Szybkie, łatwe, sezonowe ciasto dla tych co nie mają czasu lub nie czują się najlepiej w kuchni. To ciasto zawsze się udaje i wychodzi pyszne więc do dzieła, zwłaszcza jak macie niewiele owoców a domownikom cieknie na nie ślinka…





Składniki:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg śliwek lub dowolnych  owoców sezonowych
cukier puder do posypania

Ubić pianę z białek razem z cukrem. Dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do jajek. Na koniec wlać roztopioną i przestudzoną margarynę i delikatnie wymieszać (łyżką lub na najwolniejszych obrotach miksera). Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć na nim owoce. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.


 







4 komentarze:

  1. proste ciacho a ile przyjemności z jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, chociaż przygotowania to też przyjemność

      Usuń
  2. Mmm, moja mama często takie robi - coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy nas to że mogliśmy przywołać miłe wspomnienia

      Usuń