Krupnik z miętą i czosnkiem
Powiew miętowej świeżości w zupie - niemożliwe, a jednak ;) Niby zwykły krupnik, a z niestandardowymi dodatkami: czosnkiem, miętą i jogurtem naturalnym. Zwykła zupa w niezwykłej odsłonie, ale czego się nie robi dla naszych Czytelników..
1/3
szkl kaszy jęczmiennej perłowej
1
korpus
1
cebula
3
marchewki
1
pietruszka
4
ziemniaki
1
szkl jogurtu naturalnego
2
łyżki masła
2
ząbki czosnku
4
łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
sól
pieprz
Mięso zalać zimną wodą i zagotować. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu, szumując. Następnie dodać pokrojone warzywa. Kaszę opłukać, zalać szklanką przegotowanej wody i odstawić na godzinę. Następnie wlać do kaszy bulion, dodać łyżkę masła i gotować 15-20 minut bez przykrycia. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle i razem z mięta i zmiażdżonym czosnkiem dodać do kaszy. Wymieszać i gotować na małym ogniu. Gdy mięso już będzie ugotowane, wyjąć, mięso oddzielić od kości i dodać do zupy. Następnie dodać kaszę z cebula i miętą, zagotować, doprawić do smaku. Zupę zdjąć z ognia. Do jogurtu wlać kilka łyżek zupy, zamieszać, połączyć z resztą zupy i ponownie wymieszać.
Nowa twarz klasycznej zupy. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńZachęcamy do wypróbowania
OdpowiedzUsuń