sobota, 30 sierpnia 2014

Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną


Połączenie jarzynówki i krupniku okazuje się trafne. Zupa pełna warzyw, delikatnie zagęszczona kaszą jęczmienną. Pyszne zestawienie na niebanalny obiad.




Składniki:

1,5 litra bulionu
1 brokuł
2 marchewki 
1 seler naciowy
15 dag fasolki szparagowej 
1 cebula
ziele angielskie 
liść laurowy 
½ szkl kaszy jęczmiennej 
½ szkl mleka 
sól 
pieprz 


Brokuła podzielić na różyczki. Marchew obrać i pokroić w kostkę. Fasolkę pokroić w kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Selera pokroić w nieduże kawałki. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka zalać bulionem i gotować do miękkości, w połowie gotowania dodać kaszę. Zabielić mlekiem. Doprawić do smaku. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz