Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową
Kolejny nieskomplikowany przepis na ciasto z kilkoma warstwami, a zapiekanymi wspólnie. Tylko polewa jest robiona oddzielnie, a patrzcie jak wyjątkowo elegancko wygląda. A smakuje lepiej nie mówić... ups znaczy pisać.
1 kg jabłek
180 g cukru
do ciasta
7 łyżek
cukru do piany z białek
1 kostka
masła
220 g mąki
tortowej
100 g wiórków kokosowych
8 jaj
1 opakowanie
cukru wanilinowego
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
2- 3
łyżeczki kakao
Polewa
chałwowa:
200 g chałwy
kakaowo-waniliowej
2 czubate
łyżki cukru
10 g masła
4 łyżki
mleka
20-30 g
płatków migdałowych do posypania
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i
lekko odcisnąć dłońmi sok. Masło utrzeć do białości i porcjami dodawać cukier,
a następnie żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i
delikatnie wymieszać. Dodać pianę z 4 białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i
dokładnie rozprowadzić. Ciasto kakaowe wyłożyć na wyłożoną papierem do
pieczenia formę. Pozostałe białka ubić na pianę, dodać 7 łyżek cukru oraz
wiórki kokosowe, wymieszać. Pianę kokosową wyłożyć na ciasto kakaowe, a
następnie odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem wanilinowym i przykryć białym
ciastem.
Piec ok. 50 minut w temp. 180°C.
Masło, 2 łyżki mleka, cukier oraz pokruszoną chałwę
gotować na małym ogniu na jednolitą masę, stale mieszając. Gdy składniki się
połączą i masa zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wlać pozostałe 2 łyżki mleka,
stale mieszając do chwili częściowego ostygnięcia. Udekorować ciasto polewą chałwową
i posypać płatkami migdałowymi.
Szkoda, że takie kaloryczne :( Chętnie bym wyprobowała...
OdpowiedzUsuńZapraszam do akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/jedz-polskie-jablka
WIÓRKÓW- kochani nie wiórek.
OdpowiedzUsuńWiór , wiórek to rodzaj męski nie żeński
pozdrawiam
Już poprawione, dziękujemy Marianna ;)
UsuńJaka ma być duża foremka?jaki wymiar?
OdpowiedzUsuńForemka standardowa 20x30 cm, czyli taka pierogowa ;)
UsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń