Ciasto pierogowe od Tatiany
Ciasto na pierogi w zupełnie innym wydaniu. Smaczniejsze, a wykonanie wprost tradycyjne. Dla wielu będzie odmiana w połączeniu z ciekawym farszem. Przepis pochodzi od Tatiany tancerki i kucharki z zamiłowania.
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1/2 litra zsiadłego mleka, maślanki lub kefiru
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżka cukru w przypadku słodkich farszy
Z podanych składników zagnieść ciasto, przykryć ściereczką odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Wałkować nieco grubiej niż normalne ciasto pierogowe, wycinać kółka szklanką i formować pierogi. Wkładać na wrzącą osoloną wodę i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Ciasto jest bardziej miękkie, nie klei się i ma mniej mączny posmak, bardziej wyczuwalny jest smak farszu.
Komentarze
Prześlij komentarz