poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Papryka faszerowana


Propozycja dla tych którzy nie przepadają za gołąbkami. Podobny farsz, ale smak inny i  papryka wygląda bardziej efektownie. Więc do dzieła póki papryka jest niedroga. Można wykorzystać wszystkie jej kolory i wielkości co kto lubi…




Składniki:

4 średniej wielkości papryki
500 g dowolnego chudego mięsa wieprzowego lub drobiowego
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 jajo
60 g ryżu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
800 ml bulionu
olej


Paprykę umyć, osuszyć i pozbawić gniazd nasiennych ścinając wierz. Wyciąć korzonek z górnej części pozostawiając „czapeczkę”. Mięso umyć osuszyć i zmielić na maszynce z siatką o średnich oczkach. Ryż ugotować. Cebule obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki ze sobą połączyć na końcu dodać przeciśnięty czosnek i przyprawy, całość dobrze wymieszać. Wydrążone papryki nadziewać z górką i przykryć wierzchnią częścią. Układać w naczyniu żaroodpornym, podlać bulionem, przykryć folia aluminiową i piec w temperaturze 180°C przez około godzinę.











1 komentarz:

  1. Witam,
    Uwielbiam tak faszerowaną paprykę. Poproszę o oznaczenie wpisu zgodnie z zasadami akcji, wtedy będę mogła zaakceptować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń