Papryka faszerowana
Propozycja dla tych którzy nie przepadają za gołąbkami. Podobny
farsz, ale smak inny i papryka wygląda bardziej efektownie. Więc do dzieła póki papryka
jest niedroga. Można wykorzystać wszystkie jej kolory i wielkości co kto lubi…
Składniki:
4
średniej wielkości papryki
500
g dowolnego chudego mięsa wieprzowego lub drobiowego
2
cebule
1
ząbek czosnku
1
jajo
60
g ryżu
sól
pieprz
pieprz
ziołowy
800
ml bulionu
olej
Paprykę
umyć, osuszyć i pozbawić gniazd nasiennych ścinając wierz. Wyciąć korzonek z
górnej części pozostawiając „czapeczkę”. Mięso umyć osuszyć i zmielić na
maszynce z siatką o średnich oczkach. Ryż ugotować. Cebule obrać, drobno pokroić
i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki ze sobą połączyć na końcu dodać
przeciśnięty czosnek i przyprawy, całość dobrze wymieszać. Wydrążone papryki
nadziewać z górką i przykryć wierzchnią częścią. Układać w naczyniu
żaroodpornym, podlać bulionem, przykryć folia aluminiową i piec w temperaturze
180°C
przez około godzinę.
Witam,
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak faszerowaną paprykę. Poproszę o oznaczenie wpisu zgodnie z zasadami akcji, wtedy będę mogła zaakceptować. Pozdrawiam :)