środa, 13 kwietnia 2016

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą


Spaghetti jak się okazuje można zapiekać i spożywać w formie lekko innej niż jesteśmy przyzwyczajeni. Dodatek białkowy i warzywny urozmaici nam ten tradycyjny włoski makaron co pogłębi nasze doznania kulinarne. A, że makarony warto jeść to nie ma co do tego nikogo przekonywać. 


Składniki :

30 dag makaronu spaghetti
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki startego parmezanu
1 cukinia
3 pomidory
10 dag szynki w plastrach
10 dag sera mozzarella
sól
pieprz


Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić, skropić oliwą, wymieszać. Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na cienkie paski. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Plastry szynki pokroić na paski.
Makaron wymieszać z parmezanem, połową pokrojonej cukinii, pomidora i szynki, doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Pozostałą cukinię, pomidory i szynkę ułożyć na wierzchu zapiekanki. Posypać startą mozzarellą. Zapiekać 25 min w temperaturze 200 stopni.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz