wtorek, 5 kwietnia 2016

Gruszki pieczone z serem ricotta



Deser na ciepło lub podwieczorek, delikatny i pachnący. Naprawdę doskonały w smaku czego niestety nie da się ująć na zdjęciach. Kilka chwil i już możemy chrupiące orzechy w otoczce serowej z doskonałym miąższem z gruszki. 



Składniki:


2-3 gruszki
150 g sera risotta
kilka orzechów pekan
3 łyżki miodu
cynamon


Serek ricotta rozgnieść w miseczce i połączyć z dwoma łyżkami miodu. Gruszki starannie umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i nieco powiększyć otwór. W zagłębieniu ułożyć posiekane orzechy, wypełnić ricottą z miodem. Gruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać z wierzchu cynamonem (dwie łyżeczki to wartość umowna, można ją i pokropić miodem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20- 25 minut, do czasu gdy ser się przyrumieni a skórka owoców straci jędrność. Orzechy pekan możemy z powodzeniem zastąpić orzechami włoskimi. 














2 komentarze: