niedziela, 17 kwietnia 2016

Królik pieczony


Dla wielu ludzi koza czy królik nadal są symbolem biedy, a mięso tych zwierząt uważa się za mało wartościowe. Pora obalić te mity. Mięso królika zaliczane jest do mięs białych, łatwostrawnych, soczystych i delikatnych. Króliki dostarczają bardzo wartościowego mięsa o dużej zawartości białka i małej zawartości tłuszczu. Poza tym jest to mięso bogate w składniki mineralne, witaminy i mikroelementy. Dodatkowym bardzo ważnym walorem mięsa króliczego jest wysoka przyswajalność jego białka przez organizm człowieka – około 90%. 


Składniki:

1 królik
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
½ łyżeczki kolorowego pieprzu
1 łyżeczka soli
10 g masła


Królika umyć, osuszyć pokroić na kawałki i włożyć do miski. Cebulę obrać i pokroić na półplasterki, wsypać do królika. Dodać wszystkie przyprawy, przemieszać i odstawić w chłodne miejsce na trzy godziny. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i przełożyć do niego królika razem z cebulą. Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 60 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut. Na ostatnie 15 minut można zdjąć pokrywkę. 











1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie! :)

    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń