wtorek, 26 kwietnia 2016

Sałatka z kurczakiem i rzeżuchą


Sałatki na sałatach zachwycają nas przez cały rok. Ale nic tak nie smakuje wiosną jak sałatka z dodatkiem rzeżuchy. A rzeżucha jest źródłem potrzebnych naszemu organizmowi witamin - zwłaszcza witaminy C - i mikroelementów. Czyli na wiosnę jak znalazł na poprawę stanu zdrowia i rozświetlenie skóry po zimie.




Składniki:

2 garście roszponki
1 pojedyncza pierś z kurczaka
olej do smażenia
przyprawa do kurczaka 
2 pomidory
1/4 cebuli czerwonej
sól 
pieprz 
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
4 łyżeczki oleju
rzeżucha - wg uznania



Mięso umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Posypać przyprawą do kurczaka, usmażyć na oleju, ostudzić. Roszponkę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu. Na sałacie ułożyć kawałki mięsa. Pomidora pokroić w półplasterki, również ułożyć na sałacie. Na wierzchu rozsypać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wszystko lekko oprószyć solą i pieprzem. Olej wymieszać z octem, cukrem i musztardą na gładki sos. Sosem polać sałatkę. Na wierzchu sałatki rozsypać świeżą rzeżuchę.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz