środa, 20 kwietnia 2016

Zupa katalońksa


Bogata, mięsna zupa, nie tylko dlatego, że akurat do niej dodaliśmy schab, ale przede wszystkim bogata smakiem i aromatem. Wszystko w niej jest idealnie dobrane, pasuje wyśmienicie, a prym wiedzie zapach i smak pomidorów podbitych nutą czosnku...


Składniki:

500 g mięsa wieprzowego 
puszka krojonych pomidorów
500 g ziemniaków
400 g marchewki
150 g kiełbasy czosnkowej
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 l bulionu warzywnego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 liście laurowe
natka pietruszki
pieprz
sól


Mięso umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchew w talarki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, usmażyć na złoto. Następnie mięso przełożyć do miski, oprószyć solą oraz pieprzem, zakryć. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażyć warzywa, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory wraz z zalewą. Chwilę razem podsmażać , zalać bulionem, dodać liście laurowe i gotować na średnim ogniu około 35 min. 10 min przed końcem gotowania dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz podsmażone mięso. Doprawić do  smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.









2 komentarze:

  1. Wyglada przepysznie! Na pewno ja zrobie! Dziekiuje za przepis! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz ją zrobić, pozdrawiamy ;)

      Usuń