wtorek, 19 kwietnia 2016

Ciasteczka pieczarki



Od jakiegoś czasu po internecie krążą te ciasteczka więc i my podjęliśmy próbę. I musimy przyznać że w smaku są specyficzne, musimy nad nimi jeszcze popracować. Już dziś zmniejszyliśmy ilość sody, a następnym razem musimy nieco podkręcić smak tylko czym???


Składniki:


150 gram masła
5 łyżek cukru pudru
1 jajko
2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody 
1 łyżka soku z cytryny
1 aromat śmietankowy
kakao
plastikowa butelka


Masło, cukier puder, jajko, obie mąki, sodę, sok z cytryny i aromat przełożyć do miski i zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Butelkę bez nakrętki (samą szyjkę) maczać w kakao a następnie wcisnąć do połowy w kulkę. Tak zrobić ze wszystkimi kulkami pamiętając, żeby każdorazowo butelkę maczać w kakao. Ciasteczka układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, ogonkami do góry. Piec 20 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić.












2 komentarze:

  1. raz je zrobiłam ale nie wiem czemu w trakcie pieczenia się "rozlały"....
    ale Twoje wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze też nie były idealne, do zdjęć wybraliśmy najładniejsze, mieliśmy tez sam problem co Ty. Musimy popróbować coś zmienić w składnikach. Pozdrawiamy

      Usuń