czwartek, 7 kwietnia 2016

Szarlotka w kratkę



Kolejna odsłona pysznej szarlotki w naszym wykonaniu, oczywiście z naszych lokalnych jabłek. Soczyste, pachnące jabłka przykryte krateczką z kruchego ciasta. do tego kubek kawy lub herbaty i czego chcieć więcej. A tak na marginesie to kończą nam się pomysły na szarlotki może coś nam zaproponujecie...




Składniki:


2 jajka 
2 szklanki mąki tortowej
1 niepełna szklanka cukru
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
6 dużych jabłek
2 łyżki bułki tartej
cynamon 
cukier do smaku, ilość zależy od tego jak słodkie są jabłka


Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masę z jajkami. Zagnieść ciasto, jeśli jest lepkie i klei się do rąk dosypać mąki, aż do momentu, gdy ciasto będzie miało postać łatwo kruszącej się kuli. Włożyć do zamrażarki. Obrać jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać bułkę tartą, cynamon i cukier. Dokładnie wymieszać. Posmarować blaszkę do tarty margaryną i posypać bułką tartą, aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia. Wyjąć ciasto z zamrażarki i 2/3 ciasta wylepić spód. Nakłuć spód ciasta w kilku miejscach widelcem i wyłożyć jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić nożem na dość cienkie paseczki i układać na wierzchu kratkę. Piec w temperaturze 180 stopni  około 40 minut do momentu, kiedy krateczka na wierzchu szarlotki będzie miała złoty kolor.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz