niedziela, 24 kwietnia 2016

Tadżin z kurczaka


Tadżin lub inaczej tażin to naczynie do zapiekania potraw rozpowszechnione w kuchniach Maghrebu, zwłaszcza w Maroku, ale również jest to potrawa zapiekana w tymże naczyniu. Co prawda naczynia owego nie mamy, ale pokusiliśmy się wykonać tą potrawę w zwykłej formie do zapiekania. Jest to taka wersja kurczaka a'la tadżin. Nam pasuje, a Wam??

Składniki:

kilka udek kurczaka
3-4 pomidory malinowe
bulion drobiowy
100 g suszonych śliwek
1 łyżka miodu
świeży imbir
garść rodzynek
cynamon
sól
pieprz
olej


Udka umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju tak aby były brązowe i chrupiące. Ułożyć je w dość głębokiej formie do zapiekania. Dodać obrane i pokrojone na kawałki pomidory, podlać bulionem w niewielkiej ilości. Przykryć i dusić w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do czasu, aż mięso stałe się miękkie. Do rondelka włożyć śliwki, dodać miód, starty imbir, cynamon, rodzynki, podlać niewielką ilością wody. Gotować na małym ogniu 15 minut. Gdy kurczak będzie miękki, dodać do niego sos śliwkowi zapiekać bez przykrycia, aż mięso się przyrumieni. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz