poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Forszmak


Forszmak do bardzo smaczne danie jednogarnkowe. To nasz lubelski specjał podawany przy różnych okazjach, często na weselach. Sprawdza się również na dzień po imprezie z wielu względów... jakich, przekonajcie się sami.


Składniki:

różne wędliny (szynka, kiełbasa, polędwica)
20 dag boczku
1 duża cebula
olej rzepakowy 
2 puszki pomidorów
3 duże papryki
5 dużych ogórków kiszonych
0,5 kg pieczarek
2 łyżki łagodnej papryki w proszku
ostra papryka w zależności od gustu
1 litr bulionu warzywnego 
sól
pieprz
1 - 2 łyżki śmietany


Mięso, ogórki, paprykę, pieczarki pokroić w cienkie paseczki o długości mniej więcej 2 cm. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić ja na rozgrzany olej i smażyć aż się zeszkli. Dodać mięso i smażyć około 10 minut mieszając. Dodać paprykę, pieczarki, sól i pieprz i smażyć ok 2 minuty. Dodać pomidory z puszki i dusić ok. 30 minut. Przełożyć wszystko do garnka z bulionem dodać ogórki kiszone i dusić kolejne 30 minut aż forszmak zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Można dodać odrobinę śmietany dla zabielenia.











2 komentarze:

  1. pyszne uwielbiam te smaki :) ja bym jeszcze wcisnela ze 2 zabki czosnku dla wzbogacenia smaku i dodala albo majeranek albo swieza natke pietruszki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym czosnkiem to tak jak jedna nasza sorka, śmiejemy się ze niedługo tort czosnkowy upiecze. Pozdrawiamy

      Usuń