piątek, 22 kwietnia 2016

Dorsz w pikantnej paście



Mięso dorsza jest bogate w pełnowartościowe białko będące dobrą alternatywą dla mięs czerwonych i drobiu. Dorsz jest rybą uniwersalną jeśli chodzi o typ obróbki kulinarnej, a także zastosowanie do potraw. Spożycie porcji 100 g dorsza pokrywa blisko połowę dziennego zapotrzebowania na selen. Dorsz posiada również dużą zawartość witaminy B12, fosforu a także w blisko 40% pokrywa zapotrzebowanie na białko. Ważną cechą mięsa dorsza jest zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny omega3. Dorsz to bogactwo witaminy D3, tak potrzebnej w okresie jesienno-zimowym.


Składniki:


4 filety z dorsza
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki koperku
2 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczki soli
1 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczki ostrej papryki
Pieprz


W małej miseczce wymieszać ze sobą oba rodzaje papryki, koperek, granulowany czosnek oraz sól i pieprz. Dodać oliwę z oliwek i połączyć, aż powstanie pasta. Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i dokładnie natrzeć powstałą pastą. Filety ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wierzch ryby skropić odrobiną soku z cytryny. Piec rybę około 7-10 minut w temperaturze 200 stopni, aż mięso wewnątrz stanie się białe, a wierzch ryby się zrumieni.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz