sobota, 30 kwietnia 2016

Zupa cygańska

Zupa jest faktycznie cygańska, bo składniki ma zewsząd i porcji jej wychodzi bardzo dużo. Generalnie jest to zupa bardziej mięsna niż warzywna, ale każdy znajdzie w niej coś swojego ulubionego, bo składników w niej na bogato!!

Składniki:

700 g mięsa z kością lub części kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
por
kawałek selera
liść laurowy
ziele angielskie
sól
5 ziemniaków
250 g wędzonego boczku
300 g kiełbasy
1 duża cebula
3 różnokolorowe papryki
1 mała ostra papryczka
1 puszka pomidorów
nieduży kawałek włoskiej kapusty
pęczek natki pietruszki
słodka papryka
ostra papryka
pieprz majeranek


Mięso zalać zimna wodą, zagotować. Po około 20 minutach dodać marchewkę, pietruszkę, pora, selera, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gotować na małym ogniu aż warzywa i mięso będzie miękkie.


Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzana patelnię. Kiedy tłuszcz się wytopi dodać pokrojone w nieduże cząstki cebule, paprykę, kapustę .Do mieszanki patelni dodać pokrojone pomidory. Przysmażyć aż się lekko rozpadną, dodać wszystko do wywaru. Zagotować razem krótko. Doprawić do smaku. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz