środa, 6 kwietnia 2016

Kurczak w kokosowym cieście



Do tej pory kokos był u nas obecny w wersji słodkiej w postaci ciast ciasteczek i innych deserów. Nie bylibyśmy sobą gdybyśmy nie spróbowali czegoś innego. Proponujemy kurczaka w cieście kokosowym. Bardzo ciekawy lekko słodkawy smak, naprawdę warto wypróbować. 



Składniki:


Ciasto:
1 szklanka mleka
1 jajko
2 łyżki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych

Mięso:
400 g filetów z piersi kurczaka
szczypta curry
szczypta papryki słodkiej
szczypta przyprawy do kurczaka
1/2 litra oleju


W misce zmiksować ze sobą jajko, cukier oraz mleko. Stopniowo dodawać pozostałe składniki, miksować na małych obrotach. Ciasto powinno być dość gęste. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić , dokładnie wymieszać. Przyprawionego kurczaka wrzucić do ciasta, wymieszać za pomocą łyżki. W mniejszym rondelku rozgrzać olej, gdy będzie gorący to wrzucać kawałki kurczaka. Smażyć na małym ogniu około 2 minuty z obu stron. Podawać z surówką na słodko. 









2 komentarze:

  1. nie przeszkadza mi słodycz przy mięsach szczególnie przy drobiu więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. My też lubimy mięso z odrobiną słodyczy ;)

    OdpowiedzUsuń