niedziela, 10 kwietnia 2016

Rafaello na krakersach I


Ciasta rafaello mamy u siebie w repertuarze w różnych wersjach. Mamy już min. białe rafaello, babkę rafaello tym razem czas na raffaello bez pieczenia i to na krakersach. Ktoś się puknie w głowę co my to znowu modzimy, ale uwierzcie że słony smak krakersów doskonale komponuje się ze słodką budyniowo-kokosową masą. 


Składniki:

3 paczki krakersów 
200 g wiórek kokosowych 
2 budynie waniliowe 
4 żółtka
1,5 szkl cukru
1 l mleka
1,5 margaryny
1 cukier waniliowy 


Żółtka ubić z cukrem, dodać dwa budynie i wlać około 0,5 l mleka. Pozostałe mleko zagotować i do gotującego mleka wlać ubita wcześniej masę. Ugotować budyń ostudzić. Rozwiercić margarynę i powoli dodawać ostudzony budyń. Po wymieszaniu dodać 150 g wiórek i cukier waniliowy. W blaszce układać krakersy na przemian z masą kokosową (3 warstwy). Wierzch posmarować cienką warstwą masy i posypać pozostałymi wiórkami. Wstawić do lodówki. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz