sobota, 9 kwietnia 2016

Muffiny z białą czekoladą


Mówi się że biała czekolada to nie czekolada, też jesteśmy skłonni to potwierdzić. ale nie możemy zapomnieć o tych naszych czytelnikach którzy uwielbiają ten słodycz. Nasza propozycja to muffinki z białą czekoladą, o delikatnym wilgotnym wnętrzu i lekko chrupiącej skórce.



Składniki:


150 ml mleka
150 g masła
100 g białej czekolady
1 cukier waniliowy 
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody 
100 g cukru
szczypta soli
2 jajka


Do rondelka wlać mleko, dodać cukier waniliowy, połamaną białą czekoladę oraz pokrojone masło. Podgrzewać na małym ogniu powoli mieszając, aż czekolada i masło rozpuszczą się. Odstawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem, sodą i solą. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Do wystudzonej masy czekoladowej wlać rozkłócone jajka – dokładnie wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych i mieszać łyżką do połączenia się składników. Blaszkę na muffiny wyłożyć papilotkami. Nakładać masę do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Studzić na kratce. 
















2 komentarze: