poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Sojowa zupa


Soja to bardzo dobroczynne warzywo strączkowe, dostarcza pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i składników mineralnych. Bardzo często w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej zastępuje białko roślinne. My dzisiaj potraktowaliśmy ją jako główny składnik zupy przez co nam bardzo smakowała, mamy nadzieję, że i Wy skusicie się na taką pyszną zupkę.



Składniki

1,5 l rosołu drobiowego
3/4 szkl soi
2 marchewki
2 pietruszki
seler
4 ziemniaki
por 
1 łyżka koncentratu pomidorowego
250 g wędzonego boczku
1 łyżka suszonego majeranku
natka pietruszki
sól
pieprz


Soję namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Do zimnego rosołu dodać warzywa pokrojone w kostkę (bez ziemniaków), osączoną z wody soję, pora pokrojonego w piórka oraz podsmażony na suchej patelni boczek, pokrojony w kostkę wraz z wytopionym tłuszczem. Po około godzinie gotowania dodać ziemniaki. Gotować do miękkości soi. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Posypać posiekana natką pietruszki. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz