piątek, 1 kwietnia 2016

Owsianka z karmelizowanymi jabłkami


Nie zawsze wygląd idzie w parze ze smakiem. Przykładem tego jest ta owsianka, wygląda całkiem przeciętnie, jakby ktoś ją posypał pokrojonymi kartofelkami ;). A smakuje obłędnie, lekko cynamonowe wnętrze i karmelowe, rozpływające się w ustach, oczywiście polskie, jabłka. Cóż  nie szata zdobi....w tym przypadku owsiankę ;).




Składniki:

1 szklanka mleka
1 szklanka płatków owsianych
1 jabłko 
1,5 łyżki masła
3 łyżki cukru trzcinowego
½ łyżeczki cynamonu



Płatki wymieszać z mlekiem i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować je do zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodać cynamon i 1 łyżkę cukru. Jabłka umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozpuścić masło, wysypać na nie pozostały cukier, a na to wrzucić pokrojone jabłko. Potrząsać delikatnie patelnią, żeby karmel pokrył całe owoce. Owsiankę wylać do miseczki, na niej ułożyć owoce. Delikatnie posypać cynamonem.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz